Tips en trucs om je elektronische drum op te nemen
Voor een muzikant is het vermogen om je muziek te delen met zoveel mogelijk mensen één van de beste delen van het maken van muziek.
Natuurlijk kun je maar een beperkt aantal mensen bereiken met het geven van live optredens – hoe groot de locatie ook mag zijn – maar het opnemen en digitaal verspreiden van muziek opent een hele nieuwe wereld van luisteraars die jou anders misschien nooit hadden kunnen horen spelen.
Als je altijd al hebt gedroomd over het opnemen van muziek op je elektronisch drumstel (als solo, of als deel van een muziekstuk dat je zelf produceert) zul je de onderstaande tips en trucs moeten lezen om het proces wat simpeler en begrijpelijker te maken – hoe je elektronische drums opneemt.
Vind het goede bronmateriaal
Een van de eerste dingen die je moet doen – nog voordat je opname- of productiemateriaal koopt – is om het bronmateriaal te vinden waarvan je je muziek gaat opnemen.
Elektronische drumstellen hebben twee opties voor het gebruik van audiobronnen – de ingebouwde geluiden, die beschikbaar zijn via de verbonden geluidsmodule, of externe geluiden van drum synthesizing software.
Totdat je hebt besloten hoe je precies het geluid van je drumstel gaat vastleggen, zul je niet verder kunnen. Dit is de eerste stap.
Investeer in een goede drummodule
Als je het opnemen van je elektronische drums zo simpel en rechtdoorzee mogelijk wilt maken, dan kun je het best investeren in een luxe, moderne drummodule die je kunt gebruiken voor al je drumaudio- en verwerkingsbehoeften.
Sluit je drummodule gewoon aan op je drumstel (en dan op een geluidsopnamesysteem – meestal een computer), en begin te spelen. Iedere keer dat je op je drumpads slaat wordt een noot geactiveerd, vliegt er een signaal door de drummodule, en wordt het geluid opgedeeld in je audio-interface voordat het daadwerkelijk wordt verzameld en verwerkt.
Het is misschien geen ideale opstelling voor iedereen, maar efficiënter dan dit wordt het proces niet – dus je kunt hier het best beginnen.
Doe wat je kunt om vertraging te beperken
Uiteindelijk lopen we bij elektronische instrumenten (niet alleen drums) altijd tegen hetzelfde probleem aan, namelijk dat van latency – vertraging tussen het bespelen van het instrumenten en de elektronische simulatie van het geluid.
Je kunt deze vertraging nooit helemaal verwijderen, gezien alle mechanica en natuurkundige principes die schuilgaan achter deze instrumenten, maar het is jouw verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk latency en vertraging te voorkomen .
Investeer in een goed drumstel, sluit je kabelsysteem en audioverwerking systematisch aan, en gebruik overal alleen de beste componenten. Dit is de enige manier om je vertraging te beperking en voor zover mogelijk te genieten van “vertragingsvrije” muziek.