De beste elektronische drumpads kopen start hier
In dit artikel zullen we de beste drumpads bespreken die je op dit moment kan kopen. Dit zijn erg diverse elektronische instrumenten die een nieuw geluidsniveau aan je set toe kunnen voegen. Deze pads kunnen gebruikt worden om je huidige opstelling uit te breiden of je kan ze gebruiken als op zichzelf staande instrumenten. Je kan samplepads rechtstreeks verbinden met een versterker of PA-systeem, omdat alle geluiden intern gegenereerd worden.
We hebben veel verschillende drumpads gebruikt. Alhoewel hoogwaardige modellen een erg hoge prijs kunnen hebben, zijn ze vele malen beter dan instapmodellen. De markt is echter constant in beweging en vandaag de dag komen er steeds meer competitieve modellen beschikbaar en in dit artikel hebben we dus ook de beste betrouwbare pads toegevoegd die je kan kopen. We zullen de sterktes en zwaktes en de doeleinden van elk met je delen. Ook zullen we ons best doen om belangrijke kenmerken tussen de verschillende modellen te vergelijken.
Zien percussiepads er live gaaf uit? Jazeker! Zelfs als je een dj of producer bent, kan het publiek zich vervelen als je achter een laptop of standaard sampler staat. Op elektronische pads slaan met drumstokken op het podium kan je show interessanter maken en voegen een volledig nieuwe dynamiek van geluiden aan je optredens toe. De meeste percussiepads kunnen ook communiceren via MIDI met andere digitale instrumenten of DAWs (digitaal audiomontagesysteem), zoals Ableton Live. Dit opent een wereld van mogelijkheden.
Overzicht van de beste drumpads:
Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met de beste elektronische drumpads die je op dit moment kunt kopen. Laten we snel beginnen.
Roland Octapad (SPD-30)
De Roland Octapad is een elektrisch instrument waar we erg van onder de indruk zijn. Hij is een perfecte aanvulling op je huidige kit, maar als je even snel op straat wilt spelen of een kleine show doet, dan kan je hem makkelijk op zichzelf staand gebruiken zonder gedoe. De drumgeluiden in dit model zijn echt uitstekend.
Een groot pluspunt van de SPD-30, is dat je hem flink uit kan breiden. Je kan tot vijf externe bronnen verbinden (waaronder een hi-hatcontroller). Wij maakte er bijvoorbeeld een mini-elektronische kit van met een kickpedaal, hi-hatpedaal en snaremesh kopstuk. Een ride of crash bekkenpad zijn ook geweldige opties.
De phrase looping is uitstekend op de Octapad. Je kan een loop met drie verschillende instrumenten maken (kits, synths, percussie-instrumenten, etc), met opties om te verwijderen, pauzeren, dempen, etc. Alhoewel je gelimiteerd bent tot drie instrumenten, kan je ze tijdens je optreden makkelijk omwisselen. Iets wat wij verschillende keren gedaan hebben tijdens het testen. Net als bij veel andere elektrische instrumenten, kan het starten en stoppen van deze phrase loops geactiveerd worden door MIDI. Daardoor kan je hem in samenwerking met andere samplers en apparaten gebruiken.
We hebben dit model maandenlang uitgeprobeerd en geen een keer ervoeren we problemen met crosstalk. Tijdens een aantal optredens werd hij ook overspoeld door een paar onverwachte regenbuien, maar dit veroorzaakte totaal geen problemen.
Het grootste minpunt is dat je niet je eigen samples in kunt laden op dit apparaat. Er is echter zo’n grote verscheidenheid aan geluiden en professionele effecten beschikbaar, dat je deze mogelijkheid als drummer niet zal missen.
Het moge wel duidelijk zijn dat we erg blij zijn met de Roland Octapad SPD-30. Het is echt een geweldige kit. Als het mogelijk was om je eigen samples in te laden en meer kits aan de phrase looping toe te voegen, dan was hij in onze ogen perfect geweest.
De Octapad SPD-30 is een percussiepad. Hij is gebouwd voor drummer en percussiespelers die voor digitaal willen kiezen of elektronische geluiden aan hun akoestische opstellingen toe willen voegen. Het is zeker een investering en kost veel meer dan bijvoorbeeld de Alesis SamplePad Pro, die we verderop zullen bespreken. Op het gebied van prestaties kan je de twee echter niet met elkaar vergelijken, want dit instrument is gewoon vele malen beter dan de goedkope Alesis.
Roland SPD-SX
De Roland SPD-SX is nog een erg populair model. Het grootste verschil is dat dit een samplingpad in plaats van een percussiepad is. Dus hij is meer gemaakt voor drummers die zelfgemaakte samples willen spelen, hun eigen opstelling uit willen breiden en voor dj’s en producers om meer geactiveerde geluiden aan hun optredens toe te voegen.
De SPD-SX is een uitstekend instrument. Het primaire voordeel dat hij heeft ten opzichte van de Octapad, is zijn sampling mogelijkheid. Je kan je eigen samples inladen op de SPD-SX. De beste manier om dit te doen, is je wav-bestanden voorbereiden op je computer door gebruik te maken van audiosoftware (zoals audacity of uitgebreidere opties) en ze vervolgens naar het instrument te kopiëren.
De primaire redenen waarom we voor de SPD-SX kiezen ten opzichte van goedkopere opties, zijn de bouwkwaliteit en pad activeringstechnologie. Bij goedkopere modellen kan je een hoop crosstalk problemen ondervinden. Een voorbeeld hiervan is dat je op een pad slaat en een andere geactiveerd wordt. Dit kan een probleem zijn voor drumgeluiden, maar is veel erger als een verkeerde sample geactiveerd wordt tijdens een optreden. Als je echt een samplingpad aan je opstelling toe wilt voegen, dan kan je het beste investeren in een kwalitatief model, zoals de Roland SPD-SX.
Dit apparaat heeft 4 GB intern geheugen, wat je 720 minuten aan samples geeft. Je kan het geheugen ook uitbreiden door gebruik te maken van USB-opslag. De totale opslagruimte zal dus meer dan genoeg zijn voor je behoeften. Beperkte opslagruimte kan een probleem zijn bij sommige samplers, iets waar we tegen aanliepen bij de Korg Electribe sampler, welke verrassend weinig opslagruimte heeft voor zelfgemaakte samples.
De Roland SPD-SX ondersteunt maximaal vier externe pads (twee dubbelzonige of vier enkelzonige pads). Als je meer dan twee externe inputs gaat gebruiken, dan heb je een splitter nodig.
Een nadeel is dat je met de SPD-SX geen phrase loops tijdens je optredens kan creëren, zoals bij de Octapad. Dus moet je de SPD-SX of de SPD-30 Octapad kopen? Persoonlijk zouden we beide kiezen. Ze zijn gemaakt voor verschillende doeleinden en voeren die prachtig uit. Een drummer zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan de Octapad. Als je zelfgemaakte samples nodig hebt of de drumpad meer als secundair instrument gebruikt, dan is de SPD-SX waarschijnlijk een betere keuze.
Yamaha DTX Multi-12
Prijzen vergelijken Lees review
De Yamaha DTX Multi-12 is een samplepad die het beste vergelijkt kan worden met de SPD-SX. Hij heeft drie extra pads vergeleken met het model van Roland en heeft een grote inventaris aan geluiden waar je uit kan kiezen. Dit model heeft de potentie om je drumkit te vervangen en maakt het ook mogelijk om je zelfgemaakte samples in te laden, waardoor hij het zeker waard is om te overwegen.
Het grootste voordeel van de DTX Multi-12 in onze ogen, zijn de supergevoelige pads. Als je een fan bent van handdrums, zoals djembé’s of conga’s, dan is dit enige optie in dit artikel voor je. Het oppervlak van de pads kan een beetje zacht aanvoelen wanneer je met stokken speelt. Maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur natuurlijk.
Je kan ook maximaal vijf externe pads toevoegen. Er zijn drie inputs, maar twee hiervan zijn duale inputs, welke je kan gebruiken voor dubbelzonige pads of je kan deze enkelzonig maken met behulp van een splitter. Dit alles bij elkaar kan een erg compact elektrisch drumstel maken. Zorg er echter voor dat je goed onderzoek doet wanneer je externe pads koopt. Kickpads en drumpads zijn redelijk universeel, maar dit is niet altijd het geval bij hi-hatcontrollers.
De DTX Multi-12 heeft maar 64 MB intern geheugen voor zelfgemaakte samples. Dit is in onze ogen het enige echte nadeel, aangezien dit aardig gelimiteerd is. De opslagruimte stelt niks voor als je dit vergelijkt met de 4 GB van de SPD-SX. Je zal mogelijk ook even moeten wennen aan de gebruikersinterface. Het menusysteem is namelijk een beetje onhandig en moeilijk om te gebruiken. Er zijn een hoop functies en mogelijkheden, maar het gebruiksgemak lijkt hieronder te lijden.
Dit is een goede optie voor zowel sample- als percussiepad. Persoonlijk geven we de voorkeur aan het gevoel en de functies van de Roland Octapad SPD-30 of de Roland SPD-SX voor sampling. Dit is echter een geweldig alternatief.
Alesis SamplePad Pro
Prijzen vergelijken Lees review
Dit product belooft zoveel en dit voor een veel lagere prijs dan de andere opties in dit artikel, waardoor de drumpad veel meer toegankelijk wordt voor personen met een beperkt budget. Er zijn verschillende redenen waarom je dit instrument kan kopen. De eerste is de mogelijkheid om hem uit te breiden met behulp van externe pads, waardoor je je eigen mini-elektrische drumstel kan maken. Ten tweede heb je de mogelijkheid om je zelfgemaakte samples in te laden en hij heeft een hoop functies die je bij veel duurdere modellen zou verwachten (en die deze niet hebben). Tot slot is er natuurlijk de prijs. Dit model is echt veel goedkoper dan andere opties.
Als je op zoek bent naar een geweldige drumsampler, dan zal je dat hier niet vinden. De speelbaarheid en betrouwbaarheid van de drumpads komt niet eens in de buurt van de vorige modellen die we besproken hebben. Het kan voor sommige personen echter nog steeds een geweldige opties zijn.
De Alesis is ook gevoelig voor crosstalk problemen. Als je de gevoeligheid van de pads op erg hoog hebt ingesteld, dan het slaan op een pad andere activeren. Een firmware update heeft dit probleem een beetje verminderd, maar je moet mogelijk nog steeds de gevoeligheid op sommige pads verlagen als je problemen blijft ondervinden.
We proberen de Alesis SamplePad Pro echter niet de grond in te boren. Het kan een erg degelijke optie zijn. Je kan bijvoorbeeld je zelfgemaakte samples inladen en hem als een secundair instrument op je kit gebruiken. En dit kan je allemaal doen voor een veel lagere prijs dan de Roland en Yamaha modellen. We hebben dit zelf ook uitgeprobeerd tijdens een live optreden en dit ging niet eens zo slecht. Hij is echter niet zo gevoelig als de vorige samplepads die we besproken hebben.
Al met al kan dit een geweldige goedkope optie zijn om je te introduceren in de wereld van elektronische samplepads of als je niet genoeg geld hebt om een van de Roland of Yamaha modellen te kopen. Als je erg kieskeurig bent over de gevoeligheid van je slagen, dan zal je mogelijk teleurgesteld worden. Zoals gezegd kan crosstalk ook een probleem zijn, maar de gevoeligheid van de specifieke pads verlagen zou dit grotendeels op moeten lossen.
Opmerking: Alesis heeft ook nog een kleinere versie van dit model, welke de SamplePad 4 genoemd wordt.
Alles-in-een drumpads
PylePro Tabletop of Yamaha DD75
De PylePro drumpads en de Yamaha DD75 bieden iets totaal anders vergeleken met de vorige modellen die we besproken hebben. Dit zijn goedkopere opties die bedoeld zijn voor het oefenen van drummen of voor thuisgebruik. Ze zijn volgestopt met voldoende geluiden en hebben voetpedalen en ingebouwde luidsprekers, dus je kan direct beginnen met jammen wanneer ze uit de doos haalt.
Yamaha DD75
Deze modellen kunnen een geweldig cadeau zijn voor beginnende drummers en degene die niet een drumstel hebben om op te oefenen. Ze zijn ook erg leuk om mee te spelen. De pedalen zijn niet geweldig, maar werken goed genoeg voor de basis. Beide hebben MIDI-outputs, zodat je ze kan verbinden met audiosoftware om te spelen. Ze hebben ook audio-outputs, zodat je ze kan verbinden met een koptelefoon of externe luidsprekers.
Als je moeite hebt met kiezen tussen de twee, dan raden we de Yamaha DD75 aan.
Andere noemenswaardige drumpads
Alhoewel we ze niet uitgebreid toegelicht hebben in dit artikel, zijn er nog een aantal degelijke opties beschikbaar als je de een drumpad kopen wilt. De KAT Percussion KTMP1 is een instapmodel die vier pads heeft. Qua functies is hij redelijk gelimiteerd, maar volgens ons biedt hij een uitstekende waarde voor je geld.
KAT Percussion KTMP1
Alhoewel we ze niet uitgebreid toegelicht hebben in dit artikel, zijn er nog een aantal degelijke opties beschikbaar als je de een drumpad wilt. De KAT Percussion KTMP1 is een instapmodel die vier pads heeft. Qua functies is hij redelijk gelimiteerd, maar volgens ons biedt hij een uitstekende waarde voor je geld.
Roland HPD-20
Prijzen vergelijken Lees review
De Roland Handsonic is een geweldige, hoogwaardige hand-percussiepad die interne geluiden heeft voor veel verschillende muziekstijlen. We hebben deze niet uitgebreid besproken in dit artikel, omdat dit apparaat geschikt is voor een kleine groep muzikanten.
Veelgestelde vragen
Heb ik een versterker nodig?
Hoe kan ik mijn eigen samples inladen?
Wat is het verschil tussen hoogwaardige en goedkope pads?
Het grootste verschil is de bouwkwaliteit. Je kan duidelijk een verschil zien bij de stevigheid en kwaliteit van hoogwaardige pads. Dit kan een enorm verschil maken wanneer je vaak optreedt. Zoals we eerder in dit artikel al benoemd hebben, kunnen goedkopere pads crosstalk en andere ongewenste problemen veroorzaken.
Onboard geluiden van hoogwaardige pads hebben vaak ook een betere kwaliteit. Nog een groot verschil kan je zien in de functies en de snelheid van de instrumenten, voornamelijk bij het schakelen tussen kits wanneer je externe samples laadt.
Hoe kan ik mijn drumpad opnemen?
Als je je drumpad op wilt nemen op je computer, dan heb je over het algemeen een geluidsinterface nodig. Je kan de outputs van je pad verbinden met de inputs op de interface met behulp van instrumentkabels. De interface wordt meestal via USB verbonden met je computer.
Je kan de drumpads ook verbinden met computers en andere muziekuitrusting via MIDI. Zodoende kan je drumgeluiden activeren van muziekproductiesoftware in plaats van de onboard geluiden op je drumpad.
Kan ik andere e-drumpads verbinden met mijn samplepad?
Conclusie
Dus dat zijn de beste drumpads die je in onze ogen moet overwegen. Of je nu elektrische elementen toe wilt voegen aan je akoestische opstelling of een op zichzelf staand instrument of sampler wilt, een drumpad is een geweldige optie om je mogelijkheden uit te breiden.
De Octapad, SPD-SX en Yamaha Multipad zijn de hoogwaardige opties die erg geschikt zijn voor optredens. De alles-in-een opties zijn meer voor beginners en thuisgebruik. De Alesis SamplePad Pro zit daar ergens tussenin.
Wat zijn volgens jou de beste drumpads of heb je ervaring met een of meerdere van de bovenstaande modellen? Laat dan hieronder een reactie achter.