Drumstel kopen gids

Wil je een drumstel kopen? Gebruik dan deze koopgids. Van complete drumstellen tot individuele snaredrums, toms, en basdrums, naast alle nodige percussieaccessoires en studiematerialen – wij geven je alle informatie die je nodig hebt om de goede drumspullen te kiezen.

Drumstel kopen gidsJames Brown, de hardst werkende man in de showbusiness, vestigde vaak de aandacht op de drummer omdat hij wist dat de houder van de beat het belangrijkste element was in zijn super-funky band. Wij respecteren allemaal ook de drummer, en met dat in ons achterhoofd hebben we deze gids opgesteld om de juiste drumstellen en drummaterialen te vinden. Of je nu houdt van heavy metal, R&B, country, reggae, jazz, pop, blues, of goeie ouwe rock ‘n’ roll, we hebben het materiaal en de kennis tijdens het drumstel kopen.

Van betaalbare startersdrumstellen tot geavanceerde, arenawaardige akoestische en elektronische drumsets – we helpen je om de goede combinatie van materiaal te kiezen die bij je budget, muziek, en percussievaardigheden past. Hier leer je alles over de elementen die betrokken zijn bij het maken van drums en bekkens, en wat je moet overwegen als je een drumstel zoekt. Je vindt ook informatie over belangrijke accessoires, drummateriaal, en de studie- en oefenmaterialen die je nodig hebt om beter te worden.

»» ontdek hier de nieuwste elektrische drums »

 

Onderdelen van het drumstel

Met de enorme aantallen drumstellen die je kunt krijgen is het lastig om de juiste keuze te maken bij het drumstel kopen. Voordat we kijken hoe je een drumstel kiest zullen we de componenten uitleggen die erin zitten. Dit zijn: de snaredrum, de basdrum, een of meer toms, en een vloertom. De andere twee essentiële componenten die een modern drumstel afmaken zijn de bekkens en hardware, die we allebei zo dadelijk zullen bespreken. Om te beginnen bekijken we de verschillende verkrijgbare configuraties van een drumstel.

Als je een beginner of hobbyist bent, die in een band of jam wil spelen met vrienden, is een vierdelig drumstel met een snaredrum, basdrum, enkele tom en vloertom  genoeg voor het basisgeluid. Ringo Starr maakte deze opstelling beroemd met de Beatles. Een vierdelig drumstel neemt de minste ruimte in, is makkelijk draagbaar, en klinkt goed met jazz-, blues-, en rockstijlen.

 

Hoe kies je een drumstel

Als het goed klinkt om jezelf te omringen met drums, overweeg dan een vijf- of zesdelige set, of nog groter, met extra toms voor een groter toonbereik. Deze grotere kits zijn goed geschikt voor heavy rock-, fusion-, moderne, en metalstijlen.

Veel drumstellen zijn te krijgen in twee verschillende opstellingen, Standaard en Fusie. De drumdiameters onderscheiden iedere configuratie. Fusiedrumstellen bestaan meestal uit 10″en 12″ zwevende toms, een 14″ vloertom (zwevend of staand), en een 22″ basdrum. Standaardsets bestaan uit 12″en 13″ zwevende toms, een 16″ vloertom, en 22″ basdrum. Het voordeel van de kleinere diameters van de Fusiedrumstellen zit hem in de scherpe klank en het doordringende geluid. Het standaardformaat heeft als voordeel dat de grotere toms meer volume en een grotere toon geven. Het kiezen van de beste set is een subjectief proces, en er zijn voordelen aan iedere configuratie.

Het dubbele bas-drumstel werd verkend door de grote jazzspelers, en gepopulariseerd door rockdrummers. Met de dubbele bas kun je erg snelle patronen spelen met veel kracht, en ze zien er natuurlijk opvallend uit.

Een compleet drumstel bevat normaal gesproken alle hardware die je nodig hebt. Als je de hardware al hebt kun je geld besparen met een drumpakket. Zo’n pakket bevat de drums zelf, maar geen extra hardware afgezien van de randen en tombevestigingen. Als je al een drumstel hebt, maar je iwlt het uitbreiden, dan kan een toevoegingspakket een goede keuze zijn – de kosten zijn vaak minder dan die van de afzonderlijke extra drums.

Als je op zoek bent als beginnend drummer kan een starterset een goed idee zijn. Deze betaalbare drumstellen bevatten meestal alle drums, cymbalen, houders, en andere hardware die je nodig hebt om meteen van start te gaan.

Ga je een drumstel kopen voor een kind, dan is een juniorset vaak betaalbaar. Deze kleinere drumstellen zijn speciaal gericht op kinderen, en bevatten alle zaken die je nodig hebt om een veelbelovende drumcarrière te lanceren. In tegenstelling tot de speelgoedwinkelvariant zijn deze juniordrumstellen goed gebouwd, en geven ze het gevoel en geluid van een levensgroot drumstel.

Er zijn weliswaar drumstellen die werken voor een brede selectie aan stijlen, maar over het algemeen is het een goed idee om een drumstel te kiezen dat past bij de muziekstijl die je speelt. Is Joey Jordison van Slipknot je idool, of past Steve Gadd beter bij je? Een vuistregel is dat drumstellen met minder en kleinere drums beter passen bij jazz, traditionele blues, en andere voornamelijk akoestische muziekstijlen, terwijl drumstellen met grotere drums beter samengaan met rock, metal, en andere versterkte stijlen.

»» ontdek hier de nieuwste elektrische drums »

 

Drumhout en -constructie

Drumbehuizing

Een ander element om in de gaten te houden is de soort hout die gebruikt is voor je drums. Veel verschillende houtsoorten worden gebruikt om drums te bouwen, en allemaal hebben ze unieke geluidskwaliteiten.

  • Esdoornhout wordt het meest gebruikt voor drums, en geeft een warme, gebalanceerde toon.
  • Falkata vervangt soms esdoorn, omdat het minder kost maar vergelijkbaar klinkt en goed kan worden afgewerkt.
  • Berk is erg zwaar en stevig, met een harder en feller geluid dan esdoorn of mahonie. De luide, heldere toon maakt berk goed geschikt voor opnames, omdat het makkelijk en helder door de mix heen klinkt. Berk geeft sterkere hoge en lage tonen en een verminderd middenbereik.
  • Mahonie heeft een versterkt laag- en middenbereik met verminderde hoge tonen. Het geluid klinkt iets warmer dan esdoorn en geeft een “ouderwets” karakter.
  • Populier is een goedkoop alternatief voor esdoorn of berk. Het geluid is vergelijkbaar met berk of mahonie.
  • Lindehout is makkelijk te krijgen en goed, betaalbaar alternatief voor esdoorn of berk. Lindehout heeft een mooi patroon dat met lak prachtig kan worden afgewerkt.
  • Lauanhout wordt vaak beschreven als “select hardhout,” en kan worden gezien als een budgetvariant van berk.
  • Eikenhout klinkt ongeveer als esdoorn, met een poreuzere opbouw en een krachtig, helder geluid.

Drumbehuizingen worden opgebouwd uit verschillende lagen hout. Over het algemeen hebben drums met meer lagen een helderder geluid en een hogere ondertoon. Drums met minder lagen klinken gewoonlijk dikker en warmer, met een lagere ondertoon.

De hoek waaronder de draagzijde van een drumbehuizing wordt gesneden maakt een verschil voor de geluidskwaliteit. Een scherpere draagzijde geeft een helder geluid met meer scherpte, terwijl een rondere draagzijde een zachter, subtieler geluid geeft.

Drums zijn verkrijgbaar met een breed aanbod aan afwerkingen. Afgedekte afwerking is een goedkoop procedé dat bestaat uit vinylen bekleding met een grote selectie aan patronen en afwerkingen om uit te kiezen. Afgedekte afwerking geeft goede duurzaamheid, en beschermt beter tegen krassen en deuken dan een natuurlijke afwerking. Transparante lak benadrukt de houtnerven voor een prachtige natuurlijke look.

 

Drumhardware

Drums alleen zijn niet genoeg voor een drumstel – hardware is nog een cruciaal component dat een set compleet maakt. Tenzij je een drumpakket koopt zal een drumstel normaal gesproken voorzien zijn van de hardware die je nodig hebt om hem in elkaar te zetten en te gebruiken. Essentieel onder de drumhardware zijn het basdrumpedaal, de snarestandaard, hi-hatstandaard, en een of meer bekkenstandaarden. Besef wel dat een compleet drumstel weliswaar genoeg hardware bevat om van start te gaan, maar dat de inbegrepen hardware verschilt van set tot set.

Een goedkoper hardwarepakket is een geweldige oplossing voor drummers met een budget. Dit zijn gebundelde verzamelingen van standaarden, pedalen, en krukken waarmee je geld kunt besparen ten opzichte van de losse componenten.

Hier volgen de belangrijkste componenten van de drumhardware voor mensen die een drumstel kopen.

 

Basdrumpedalen

Er zijn tegenwoordig ongelofelijk veel basdrumpedalen om uit te kiezen. Ze gaan van simpele, goedkope modellen met een enkel pedaal tot de geavanceerde dubbele pedalen die favoriet zijn onder rock-, metal- en fusiondrummers. Je kunt pedalen met dubbele hamers vinden voor een enkele basdrum, dubbele pedalen met enkele hamers voor sets met een dubbele basdrum, en tientallen ander opstellingen. Door reviews van professionele drummers te lezen, naast natuurlijk klantreviews, kun je besluiten welk pedaal het beste past bij je budget en muziek.

 

Drumkruk

De meeste drumstellen bevatten geen drumkruk. Het is niet aan te raden om iets anders dan een drumkruk te gebruik, omdat een kruk verstelbaar en compact is, kan worden gedemonteerd om mee te nemen, en bekleed is om het spelen comfortabel te maken. Een goed ontworpen drumkruk kan zorgen dat je beter speelt dankzij de ergonomie.

 

Drum- en bekkenhouders en rekken

Er is een houder verkrijgbaar voor vrijwel iedere drum, percussie-instrument, of bekken die ooit is bedacht. Het kiezen van de beste drum-, percussie-, of bekkenhouder komt aan op de configuratie van je drumstel, de componenten, en je budget.

Sommige moderne drumstellen bieden een alternatief aan voor het monteren van drums en cymbalen op een standaard: hiervoor gebruiken ze een frameachtige constructie die bekend staat als een drumrek. Rekken zijn ook los te koop, en vormen een compacte manier om meerdere toms en cymbalen op te hangen boven de minste vloerruimte. Honderden verschillende drum- en bekkenhouders en -rekken zijn te krijgen om te voorzien voor vrijwel iedere drumconfiguratie en ieder budget.

 

Cymbalen

Bekkens drumstel kopen

Cymbalen zijn een essentieel component van ieder drumstel. De meeste drumstellen zijn niet voorzien van bekkens, dus je zult op zoek moeten naar de bekkens die passen bij de muziek die je graag speelt en de set die je hebt gekozen. Verschillende soorten bekkens worden gemaakt om verschillende rollen in het drumstel te vervullen. De belangrijkste soorten bekkens zijn ridebekkens, crashbekken, en hi-hats. Splash- en Chinese bekkens zijn ook populair geworden in de laatste decennia. Veel verschillende effectcymbalen zijn verkrijgbaar om drummers te voorzien van een breed aanbod aan geluiden, kleuren, en vormen om uit te kiezen.

Gegoten bekkens worden gemaakt door rauwe, gesmolten metalen te gieten. Deze afgietsels worden dan verhit, gerold, gevormd, gehamerd en gedraaid. Dit langdurige proces leidt tot een bekken met een vol, complex geluid dat volgens velen verbetert met de jaren. Iedere gegoten bekken heeft een afzonder, uniek sonisch karakter.

Plaatbekkens worden gesneden uit grote platen van metaal met een uniforme dikte en samenstelling. Plaatbekkens klinken van exemplaar tot exemplaar erg vergelijkbaar, en zijn meestal minder duur dan gegoten bekkens.

Bekkengeluid is een heel persoonlijke voorkeur. Veel jazzmuzikanten verkiezen donkere, complexere cymbaalgeluiden, terwijl rockdrummers meestal gaan voor helderder, harder geluid dat door de mix heen snijdt. Een paar traditionele bekkenfabrikanten domineren weliswaar nog steeds de markt, maar er is een steeds groter universum aan keuzes.

 

Snaredrums

Het frisse, rappe geluid van de snaredrum klinkt overal bovenuit, houdt de groove aan de gang, voegt accenten toe, en gaat de interactie aan met de solist. Het karakteristieke geluid van deze drums stamt van de metalen draden, of snares, die tegen het dunne vlies van de drum worden gehouden met een apparaat dat een ‘strainer’ heet, dat op de drumbehuizing is bevestigd. De snares kunnen worden losgelaten voor een hoge tom- of timbaalachtig geluid.

Snaredrums worden traditioneel gemaakt uit metaal of hout. Metalen snaredrums, die worden gemaakt van staal, messing, aluminium, en andere legeringen, geven een uitzonderlijk helder, doordringen geluid. Veel drummers hebben liever het warme, zachtere geluid van een houten snare. Snaredrums zijn meestal 14″ in diameter en hebben een diepte van 3-1/2″ tot 8″. Daarnaast zijn er natuurlijk vandaag de dag enorm veel speciale formaten en materialen mogelijk voor de snaredrum.

Veel drummers kopen extra snares voor specifieke situaties. Piccolo-, sopraan-, en sopraninosnaredrums zijn allemaal gespecialiseerde snares die ieder een stap kleiner en hoger zijn dan de standaard snaredrum. De popcornsnare is een 6″ x 10″ specialiteitssnaredrum met poppende, hoge tonen. Deze speciale snaredrums worden gebruikt door veel drummers die moderne elektronische stijlen spelen waarvoor een hogere snare nodig is – bijvoorbeeld drum ‘n’ bass, trance, en jungle.

 

Elektronische drumstellen

Een elektronisch drumstel (soms elektrisch genoemd) heeft een aantal unieke voordelen. Zo kun je koptelefoons aansluiten voor een bijna geluidloze oefensessie. In de opnamestudio kun je een signaal direct van de drummodule laten lopen naar het mengbord, zodat je sneller en makkelijker een goed drumgeluid kunt krijgen.

Een ander voordeel van een elektronisch drumstel is het vermogen om honderden verschillende drum- en percussiegeluiden op te roepen. Elektronische drumstellen gebruiken rubberen of geweven pads om geluiden te activeren via een digitale drummodule. Akoestische drummers die een akoestische set verkiezen, maar toch alternatieve geluiden willen produceren, kunnen dat doen met behulp van drumtriggers. Deze kleine sensors kunnen worden bevestigd aan de drumkoppen en activeren geluiden vanaf een externe elektronische drummodule.

Besef wel dat een elektrisch drumstel moet worden aangesloten aan een geluidsysteem om een hoorbaar geluid voort te brengen, tenzij je uitsluitend koptelefoons gebruikt. Je zult ook een elektronische monitorspeaker en versterker nodig hebben om jezelf te kunnen horen als je optreedt met een band.

 

Trommelvliezen

De soort trommelvliezen die je gebruikt kan een dramatisch verschil maken voor het geluid van je drumstel. Vliezen zijn te krijgen in veel verschillende soorten – gecoated, helder, enkel, en dubbel. De vellen die worden gebruikt voor de bovenkant van de drum, waarop je speelt, heten slagvellen, terwijl resonante vellen aan de onderkant van de trommel worden gebruikt om resonantie en toonduur toe te voegen.

Het overgrote merendeel van de moderne trommelvliezen wordt gemaakt van een dun plastic met de naam Mylar. Mylar vellen zijn nu te krijgen in verschillende kleuren, en met of zonder opgespoten witte coating. Gecoate drumvellen, decennia lang de enige optie, hebben iets minder ring en projectie en zijn nog steeds favoriet onder veel jazzspelers voor hun subtiele geluid. Deze gecoate vellen hebben een warmer geluid dan de ongecoate vellen en worden vaak gebruikt voor studiowerk.

Trommelvellen zijn beschikbaar met verschillende diktes, enkel- of dubbellaags, waarbij ieder type een merkbaar ander geluid geeft. Dikke vellen klinken meestal het best als ze worden gestemd op een hoger toonbereik, en zakken sneller weg dan dunnere vellen. Ze zijn ook steviger en beter bestand tegen impact. Dubbele vliezen hebben een meer gecontroleerd geluid, en zijn soms voorzien van een ingesloten materiaal dat de toon focust en dempt, zoals bij de vliezen Remo Pinstripe en Evans Hydraulic. Pinstripe-vellen hebben een epoxyring die tussen de vliezen is ingesloten, die overtonen beperkt en een “nat” geluid geeft. Evans Hydraulics bevatten olie tussen de vellen, die een sterk gedempt en droog geluid geeft.

Veel jazzspelers hebben liever het levendige geluid en de snelle respons van dunnere vellen, terwijl rockspelers over het algemeen aanhangers zijn van het vettere geluid van dubbele vellen. Er zijn echter geen strenge regels over het vel dat je gebruikt – drummers hebben erg persoonlijke voorkeuren voor het geluid van verschillende vliezen, dus laat het over aan je oren.

Snarevliezen zijn er in twee soorten. Het onderste vlies, oftewel de snarezijde, is erg dun voor een gevoelige reactie op de metalen draden die erover worden gespannen. Voor de bovenkant van de snaredrum hebben de meeste drummers het liefst een gecoat vel, omdat dit de erg levendige reactie van de snaredrum een beetje inperkt. De subtiele textuur van de coating is nodig als je met brushes speelt.

Drummers gebruiken verschillende manieren om overvloedige ring en resonantie in hun drumstel te voorkomen. Zo kun je een vilten strook op de hamer van de basdrum aanbrengen, een gat snijden in het voorste vlies van de basdrum, een kussen plaatsen tegen de binnenkant van de hamer, of een speciaal dempend basvlies gebruiken. Basdrumhamers zijn te krijgen met veel verschillende hoeveelheden demping. Er zijn ook veel geluiddempende ringen, lappen, en stootkussens voor drums te krijgen om overdreven resonantie tegen te gaan. Veel zijn speciaal gemaakt voor specifieke trommels, en ontworken om het juiste dempende effect te geven.

 

Drumstokken en -brushes

Drumstokken drumstel kopen

Drumstokken zijn even veelzijdig en verschillend als de spelers die ze gebruiken, en drummers gebruiken vaak verschillende stokken voor verschillende muziekstijlen. Over het algemeen zijn zwaardere stokken zoals 2B’s favoriet voor rock- en R&B-stijlen, waar je meer volume nodig hebt. Lichtere stokken zoals 7A’s zijn beter geschikt voor jazz, folk, akoestisch, en andere stijlen die minder volume nodig hebben. Experimenten zijn hier belangrijk – probeer veel verschillende stokken uit om het type te vinden dat voor jou geschikt is. Veel drummers gebruiken graag zwaardere stokken om te oefenen dan voor optredens, om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

De nummers die worden gebruikt voor drumstokken, zoals 5A, 5B, 2B, 3S, en 7A, stammen allemaal uit de begindagen van drumstokken toen een nummer en letter werden gebruikt om het formaat en de toepassing van de stok aan te geven. Het numerieke gedeelte wijst op de omtrek van de stok. Over het algemeen staat een lager nummer voor een grotere omtrek en vice versa. Zo is een 7A kleiner in omtrek dan een 5A, die op zijn beurt kleiner is dan de 2B. Een uitzondering is de 3S, die een grotere omtrek heeft dan de 2B ondanks het nummer.

Wat betreft de letteraanduidingen: ‘S’ staat voor ‘Straat’, omdat deze grotere stokken ontworpen waren voor straattoepassingen zoals marcheerbands. B-stokken waren bedoeld voor bandtoepassingen, zoals symfonische- en koperblazenbands. 2B’s worden nog steeds aangeraden door drumdocenten als ideale starterstokken. ‘A’ verwijst naar orkestrale drumstokken, kleiner in omtrek dan de B-serie en nog steeds erg populair onder rock- en jazzspelers. Waarom staat A voor orkestraal? Naar het schijnt was dit de voorkeur van William F. Ludwig van het drumbedrijf Ludwig, die gewoon vond dat dit mooier printte.

Stoktypes zijn verkrijgbaar in hout of nylon. Houten toppen hebben een zachter, warmer geluid, terwijl nylon stokken een langere levensduur hebben en een briljant, gefocust bekkengeluid geven.

Brushes worden vaak gebruikt in plaats van stokken voor ballades, zachtere jazznummers, en andere akoestische muziekstijlen. Brushes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, vormen, en materialen. Configuraties zijn bijvoorbeeld uitschuifbaar en niet uitschuifbaar, omgebogen uiteinden, balvormige uiteinden, plastieken haren, metalen haren, en handvatten van hout, rubber, aluminium, enzovoorts.

Tegenwoordig kun je ook een aantal gebundelde stokken of ‘rods’ kopen, die worden verkocht onder een aantal verschillende namen. Ze bestaan allemaal uit stokken of pluggen met verschillende diktes, samengevoegd voor een geluid dat ergens tussen stokken en brushes in hangt. Gebundelde stokken zijn ideaal voor oefening en optredens met een laag volume.

 

Drum- en oefenaccessoires

Afgezien van de logische zaken zoals drumstokken en – hamers zijn er tientallen andere producten die zijn ontworpen om je drumstel te transporteren, aanpassen, onderhouden, repareren, en customizen, naast gereedschappen om betere te worden in drummen.

Het kost werk en oefening om een geweldige drummer te worden. Omdat drumoefening een ramp kan zijn als het gaat om de relatie met je familie, buren, of huisgenoten, zijn bijna stille oefenpads van levensbelang. Er zijn enorm veel oefenpads en drumdempers te krijgen die zijn ontworpen om verschillende trommels en bekkens te simuleren of onderdrukken.

 

Drumstelinstructies en leermaterialen

Een professionele drum- en percussieleraar is weliswaar de ideale manier om te leren de drums te bespelen, maar niet iedereen heeft daarvoor de toegang of het geld. Veel van de beste drummers hebben het zichzelf aangeleerd. Er is geen vervanging mogelijk voor enthousiasme, doorzettingsvermogen, en veel oefening. Deze eigenschappen, samen met goede leermaterialen, kunnen je veranderen van een absolute beginner die het verschil tussen een paradiddle en flam niet kent tot een ervaren beatmeester die alles kan opvoeren wat de muziek van hem verlangt. Online kun je een enorme hoeveelheid drumlessen, cursussen, demonstratie-CD’s en DVD’s, en how to’s vinden. Veel van deze drumtutorials geven ook toegang tot geweldige online bronmaterialen en inzichten van belangrijke namen binnen de drum- en percussiewereld. De meest complete drumcursussen nemen je mee door het leerproces van de simpelste beats tot gemiddelde drumtechnieken, tot de vermogens die je nodig hebt als weekendoptreder of professional.

 

Samenvatting drumstel kopen gids

Hiermee zou je een redelijk idee moeten hebben van de belangrijke zaken waarop je moet letten als je een nieuw akoestisch of elektronisch drumstel overweegt. Besef dat je online duizenden door klanten geschreven productreviews kunt vinden, die van onschatbare waarde kunnen voor alle mensen die een drumstel kopen.

»» ontdek hier de nieuwste elektrische drums »

Elektrisch drumstel
Logo