Roland TD-1KV review

Voordelen:
  • Stevig gebouwd. Compact rek. Stil baspedaal. Goede prijs.
Nadelen:
  • Onhandig om op te zetten en aan te passen.

Ons oordeel: Dankzij de flexibele pedaalposities, upgradebaarheid, en stevige constructie van de Roland TD-1 zul je deze, in tegenstelling tot andere budgetsets, niet snel ontgroeien.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Roland TD-1KV Review

Ooit was het even duur om een elektrisch drumstel te kopen als om een semiprofessionele akoestische set te bemachtigen, maar he afgelopen decennium is nogal een renaissance geweest voor elektrische drums.

Roland TD-1KV reviewNu dat e-drumstellen betaalbaarder zijn dan ooit beginnen zelfs de grote jongens betrokken te raken bij het instapniveau van de markt, en daar vinden de nieuwste telg van Roland: de Roland TD-1KV.

 

Opbouw Roland TD-1KV

Als je hebt opgelet zul je weten dat dit niet de eerste budgetset is met de naam van Roland: de HD-1, HD-3 en TD-4KP leverden allemaal Roland’s technologie V-Drum voor minder dan de vlaggenschepen. De TD-1 is echter de goedkoopste van de TD-serie.

Hij is verkrijgbaar in twee varianten – de TD-1K, met vier enkelzonige rubberen pads voor de toms en snare, afknijpbare dubbelzonige crash- en ridebekkens, en een pad voor de hi-hat pad, en de TD-1KV (het model van deze review) die de snarepad inwissel voor de PDX-6 met realistisch aanvoelend gaasvel en dubbelzonige triggers voor de kop en rand.

Bij voorgaande budgetdrumstellen van Roland waren de hi-hat- en basdrumpedalen (de TD-1 bevat een hamerloze drumtrigger) bevestigd aan het frame, zodat je beperkt werd in de plaatsing, maar de pedalen van de TD-1 zijn los: je kunt ze dus plaatsen waar je wilt, en – nog belangrijker – upgraden als je daar behoefte aan hebt.

In totaal krijg je 15 vooringestelde drumstellen, van standaard akoestische sets tot elektronische- en percussiesets, naar een metronoom, Roland’s Rythm Coach-functie, en 15 nummers om mee te spelen. Verbindingen zijn onder andere een koptelefoonuitgang, aux-in, en USB voor verbinding met een computer.

 

Hands-On

Iedereen die wel eens een elektronisch drumstel heeft uitgepakt zal weten dat het opbouwen van het rek de lol van de eerste keer spelen enorm kan verpesten – alleen IKEA-meubels zijn nog erger. Het is echter een noodzakelijk kwaad, en de TD-1 is geen uitzondering.

Het rek van de Roland TD-1KV bestaat uit een T-vormig frame, waarbij alles van de verticale staaf hangt.

Roland geeft een drumsleutel bij het rek, omdat bijna iedere aanpassing en fix te doen is met standaard bouten en vleugelmoeren. Het kost zo’n 30 minuten aan terloops gescheld voordat je klaar bent met bouwen, maar zodra alles aan elkaar zit is hij opvallend stevig en overzichtelijk.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Roland TD-1KV elektrisch drumstel

Zoals al eerder werd gezegd bevat de module van de Roland TD-1KV 15 drumstellen. Je kunt weliswaar wat kleine aanpassingen maken aan de padgevoeligheid, maar de geluiden zijn onveranderbaar. Je kunt dus weliswaar niet zelf aan de slag om je eigen kits te maken, maar als je alleen maar wilt spelen hoef je ook niet aan te rommelen.

Het brein is intuïtief in gebruik, en beschikt over één grote knop waarmee je tussen functies wisselt (drumstellen, nummers, metronoom, etc.) en simpele omhoog/omlaagschakelaars waarmee je parameters selecteert.

Qua geluid is het drumstel goed om mee te oefenen maar niet overweldigend, dus je hebt een paar basisgeluiden in verschillende stijlen.

Roland TD-1KVGezien de gebruiker waar Roland zich hier op richt zou het ook gek zijn om dezelfde kwaliteit te verwachten die je terugvindt in duurdere kits, en het geluid houdt zich prima (en valt soms zelfs positief op) in vergelijking met de concurrentie.

De USB-poort verstuurt ook MIDI, en we ontdekten dat het perfect omging met goede geluidsbibliotheken zoals EZ Drummer, Superior Drummer en Steven Slate Drums. Briljant als je later nog betere geluiden wilt gebruiken.

Nadat we eerder speelden met een aantal elektronische drumstellen die voetschakelaars in plaats van een pad gebruikten voor de kickdrum maakten we ons enigszins zorgen dat het hamerloze ontwerp van de TD-1 een onrealistischere ervaring zou geven – niet goed om aan gewend te raken als beginner. Dat is echter niet het geval.

Sneller dubbele slagen zijn mogelijk, zonder dat de trigger het werk voor je doet. Hij is ook stil – dat helpt een probleem voorkomen dat vaak optreedt bij basdrumstriggers, namelijk dat ze doorklinken door vloerplanken.

 

Conclusie Roland TD-1KV review

Laten we dit even duidelijk maken: de Roland TD-1KV is geen makkelijk alternatief voor een set om mee op te treden. Hij is bedoeld als oefenmateriaal voor beginners, en voor velen kan de prijs bepalen of je wel of geen drumstel voor thuis kunt betalen.

De jamtracks en USB- en Rythm Coach-functies zullen ook erg welkom zijn voor degenen die net beginnen. We zijn enorm tevreden met de mate waarin is nagedacht over het ontwerp van de TD-1, van het compacte rek en de layout van de pads tot de stille basdrumtrigger.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Ja, het geluid is eerder functioneel dan geweldig. Het rek is stevig, maar onhandig om aan te passen – maar voor iedere compromis gaan er cijfertjes van de prijs af. Toch is het gaasvel van de Roland TD-1KV absoluut de extra prijs waard als je dat kunt betalen.

8 Totale Score
Stevige constructie voor deze budget drum

Dankzij de flexibele pedaalposities, upgradebaarheid, en stevige constructie van de Roland TD-1 zul je deze, in tegenstelling tot andere budgetsets, niet snel ontgroeien.

Gebruikers Beoordeling: 3.14 (21 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo